måndag, januari 3

Kvinnan med jätteben.

Den brittiska kvinnan Mandy Sellars är 33 år. Hon föddes med enorma ben. Och benen har fortsatt att växa så mycket att de nu utgör en fara för hennes hjärta. Hon kan med nöd och näppe gå med kryckor och absolut inte under längre tid än tio minuter. Skulle amputation av benen göra hennes liv bättre och drägligare?
 De brittiska läkarna har sagt att om hon amputerar benen kommer hon inte att kunna gå igen. Och Mandy är minsann ingen tjej som sitter inne hela dagarna! Hon kör bil och hon jobbar som volontär med djur. Att kunna gå är viktigt för henne. Därför drömmer hon om att resa till USA och träffa specialister som förhoppningsvis kan ge henne positivare besked än de brittiska läkarna. Men är det möjligt när man inte ens har ett namn på Mandys sjukdom?

Mandy åker till Chicago med sin bästa kompis. Först träffar hon tekniker som säger sig kunna tillverka proteser. Tyvärr är den specialistläkare hon träffar inte lika optimistisk. Visserligen skulle hon slippa att bära omkring på sina enorma och tunga ben, men infektionsrisken är stor liksom risken för propp och död, förstås. Mandy fattar det svåra beslutet att avvakta med amputation tills det blir helt nödvändigt.

Denna kvinna har en överkropp som är alldeles fri från underhudsfett. Hon är mager och samtidigt muskulös. Totalt väger hon ändå nästan 130 kilo – benen väger vardera 44 kilo.

Hela sitt liv har Mandy kämpat. Sattes i skola för handikappade, men hade turen att möta en lärare som såg hennes intelligens och lät henne gå deltid i vanlig klass. Och när hon satt ner i sin bänk och bara överkroppen syntes såg hon ju ”helt normal ut".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna kommentar med frågor och annat :)♥

- Stötande kommentarer publiceras ej!