måndag, januari 4

Tio budord.

Hittade detta och tyckte det var jättebra skrivet!
Tio budord för tränande gravida
Följande punkter ska du tänka på när du tränar som gravid.
1. Se till att du dricker ordentligt under träningen.
2. Om du har lätt för att bli illamående i början av graviditeten kan det hjälpa att äta en bit frukt före träningen. Tänk på att träning minskar besvär som illamående innan du ger upp! En promenad i friska luften kan vara ett alternativ om du behöver en paus från din vanliga träning.
3. Träning ska inte göra ont: gör ett uppehåll om du upplever att en rörelse är smärtsam, att du är yr eller känner dig överhettad.
4. Om du får ont i bäckenet eller korsryggen, rådgör med din barnmorska om du kan fortsätta träna. Ofta räcker det med att modifiera programmet. Övningar med benen brett isär känns ofta obekväma under senare delen av graviditeten när trycket mot bäckenet ökar. Du kan göra till exempel knäböjningar med benen ihop i stället om du upplever obehag. Vissa kvinnor blir hjälpta av en graviditetsgördel som stöder magen och därmed avlastar ryggen. 5. Det är normalt att bli trött av träning, men du ska inte bli utmattad, det kan betyda att du anstränger dig för mycket. Träningen ska öka ditt välbefinnande.
6. Vila ordentligt efter träningen.
7. Ät regelbundet och nyttigt. Ta gärna en frukt efter träningen.
8. Stäm av med din barnmorska att både du och barnet mår bra under graviditeten. Träning anses hälsosam för både mor och barn och kommer att stärka er båda, men det kan kännas skönt att kunna tala om för släkt och vänner att allt är som det ska.
9. Se över ditt träningsprogram efter tredje, sjätte och sjunde månaden. Många kvinnor kan fortsätta med sin vanliga träning hela graviditeten, andra behöver anpassa träningsformer och övningar efter hur de mår.
10. För gärna träningsdagbok där du noterar framsteg eller när du kände att det var dags att modifiera en övning.

rundrygani_1175199183_721978

Om du får foglossning
Många kvinnor får foglossning när de är gravida, men som sagt så är risken mindre och besvären oftast lindrigare för kvinnor som motionerar. Det om något är motiverande för den som vill fortsätta träna! De allra flesta får mer ont av att bara sitta stilla. Gymnastik och rörelse ger ofta lindring, men det är bättre att dela upp ett pass i kortare sekvenser och vila däremellan. Om du drabbas av foglossning, kan du få råd från barnmorskan om skonsam träning som vattengymnastik. Se till att få ordentlig information och hjälp om du har ont, du kan behöva remiss till en sjukgymnast. Kvinnor upplever foglossning väldigt olika, man får ofta pröva sig fram till det som fungerar bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna kommentar med frågor och annat :)♥

- Stötande kommentarer publiceras ej!